Örkény István drámaírói ösztöndíj (alapítva: 1998)

A MANK az Emberi Erőforrások Minisztériumának megbízásából szervezi, pénzügyileg bonyolítja, gondozza és dokumentálja a minisztérium fiatal alkotóművészek és művészettörténészek pályakezdését segítő ösztöndíjpályázatait. A 12 állami ösztöndíjból négynél a teljes szakmai és pénzügyi lebonyolító, nyolc esetében pedig külsős szakmai intézmény bevonása mellett, mint pénzügyi lebonyolító vesz részt.

Fiatal drámaírók részére kiírt ösztöndíj célja, hogy segítse új magyar színművek létrejöttét, valamint lehetőséget adjon azon fiatal pályakezdő drámaírók részére, akik eddigi irodalmi vagy színházi munkájukkal igazolják vonzódásukat a műfajhoz. A pályázat szakmai lebonyolítója az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet.

Pályázhatnak az 1976. január 1. után született fiatal drámaírók, akik még nem töltöttek ki 3 ösztöndíjas intervallumot. Már bemutatott dráma vagy publikált kötet, korábbi megjelenés színvonalas orgánumokban, szakmai színtereken előnyt jelent.

Az ösztöndíjat egy egész estére szóló darab tervével lehet megpályázni.

Nem nyújthat be pályázatot felsőfokú oktatási intézménybe beiratkozott hallgató, valamint aki az ösztöndíj ideje alatt központi költségvetési forrásból egyéb ösztöndíjban (PhD-ösztöndíj, az NKA alkotói támogatása, stb.) vagy egyéb alkotói támogatásban részesül. PhD-témával nem lehet pályázni.

4 fő részesülhet a havi bruttó 100.000 forintos ösztöndíjban ösztöndíjasonként.

A pályázatokat az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kinevezett, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, mint szakmai lebonyolító által működtetett szakértői kuratórium bírálja el.


További anyagok:

Pályázati felhívás 2016
Pályázati dokumentumok
A kuratórium tagjai
2014-es nyertesek
2015-ös nyertesek
2016-os nyertesek

Archívum (korábbi évek ösztöndíjasai)


 

  • Emlékmű az áldozatoknak

    Népes közönség részvételével avatták fel augusztus 20-án az erdélyi Szilágycsehben a két világháború hősi halottainak, illetve a barcaföldvári haláltábor áldozatainak emlékművét. Az emlékmű Deák Árpád nagyváradi szobrászművész alkotása, felállítását a helyi Tövishát Kulturális Társaság kezdeményezte.Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért felelős[…]

  • Színházi díjakat adtak át

    Első alkalommal díjazták a színházművészek mellett a cirkusz- és a táncművészeket augusztus 24-én az V. Magyar Teátrum Nyári Fesztivál Díjátadó Gálán, Szarvason. Az ünnepség után a Monte Cristo grófja című musical jubileumi, századik előadását tekinthette meg a közönség.A Szarvasi Vízi[…]

  • Vizuális kísérletek a vásznon

    Szerigráfiák, multiplikák címmel nyílt kiállítás az idén 110 éve született Victor Vasarely munkáiból a balatonfüredi Vaszary Galéria kiállítótermében. A művész egyedülálló technikájáról és a kísérletező módszerről Orosz Márton művészettörténészt, kurátort, a gyűjteményt gondozó, budapesti Vasarely Múzeum igazgatóját kérdeztük a jövő[…]Oldaltérkép | Impresszum | ©2016 Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.