Örkény István drámaírói ösztöndíj (alapítva: 1998)

A MANK az Emberi Erőforrások Minisztériumának megbízásából szervezi, pénzügyileg bonyolítja, gondozza és dokumentálja a minisztérium fiatal alkotóművészek és művészettörténészek pályakezdését segítő ösztöndíjpályázatait. A 12 állami ösztöndíjból négynél a teljes szakmai és pénzügyi lebonyolító, nyolc esetében pedig külsős szakmai intézmény bevonása mellett, mint pénzügyi lebonyolító vesz részt.

Fiatal drámaírók részére kiírt ösztöndíj célja, hogy segítse új magyar színművek létrejöttét, valamint lehetőséget adjon azon fiatal pályakezdő drámaírók részére, akik eddigi irodalmi vagy színházi munkájukkal igazolják vonzódásukat a műfajhoz. A pályázat szakmai lebonyolítója az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet.

Pályázhatnak az 1976. január 1. után született fiatal drámaírók, akik még nem töltöttek ki 3 ösztöndíjas intervallumot. Már bemutatott dráma vagy publikált kötet, korábbi megjelenés színvonalas orgánumokban, szakmai színtereken előnyt jelent.

Az ösztöndíjat egy egész estére szóló darab tervével lehet megpályázni.

Nem nyújthat be pályázatot felsőfokú oktatási intézménybe beiratkozott hallgató, valamint aki az ösztöndíj ideje alatt központi költségvetési forrásból egyéb ösztöndíjban (PhD-ösztöndíj, az NKA alkotói támogatása, stb.) vagy egyéb alkotói támogatásban részesül. PhD-témával nem lehet pályázni.

4 fő részesülhet a havi bruttó 100.000 forintos ösztöndíjban ösztöndíjasonként.

A pályázatokat az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kinevezett, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, mint szakmai lebonyolító által működtetett szakértői kuratórium bírálja el.


További anyagok:

Pályázati felhívás 2016
Pályázati dokumentumok
A kuratórium tagjai
2014-es nyertesek
2015-ös nyertesek
2016-os nyertesek

Archívum (korábbi évek ösztöndíjasai)


 

  • Pro Cultura-díj Anu Kippastónak

    Anu Kippasto észt kulturális attasé részére a magyar kultúra értékeinek megismertetése érdekében tett erőfeszítései elismeréséül Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Pro Cultura Hungarica-emlékplakettet adományozott. A kitüntetést az attasé 2016. június 24-én vette át az Emberi Erőforrások Minisztériumában.Anu Kippasto 1992-ben[…]

  • Helyreállítják a kutyfalvi templomot

    Azonnali segítséget nyújt a Rómer Flóris Terv a kutyfalvi templom helyreállításához – a műszaki felmérést követően a védőtető már a következő hetekben elkészülhet a Rómer Flóris Terv vis maior keretéből. Az új toronysisak újjáépítésére pedig a Magyar Kormány várhatóan a[…]

  • A forradalomról szabadon

    Rejt/Jel/Képek ’56 – A forradalom titkos művészete címmel nyílt időszaki kiállítás az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából június 23-án a Magyar Nemzeti Múzeumban. A tárlat megnyitóján elhangzott: „Ha nem felejtjük el hőseinket, ha meg tudjuk becsülni azt az örökséget, amelyet[…]

Oldaltérkép | Impresszum | ©2016 Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.