Móricz Zsigmond irodalmi alkotói ösztöndíj (alapítva: 1973)

A MANK az Emberi Erőforrások Minisztériumának megbízásából szervezi, pénzügyileg bonyolítja, gondozza és dokumentálja a minisztérium fiatal alkotóművészek és művészettörténészek pályakezdését segítő ösztöndíjpályázatait. A 12 állami ösztöndíjból négynél a teljes szakmai és pénzügyi lebonyolító, nyolc esetében pedig külsős szakmai intézmény bevonása mellett, mint pénzügyi lebonyolító vesz részt.

Azon fiatal írók, irodalmárok részére kiírt ösztöndíj, akik szépirodalmi, kritikai, szociográfiai vagy irodalomtörténeti munkájukhoz kérnek támogatást. A pályázat szakmai lebonyolítója a Petőfi Irodalmi Múzeum.

Pályázhatnak azok az 1981. január 1. után született írók, irodalmárok, akik eddig színvonalas orgánumokban, szakmai színtereken megjelentek. Már publikált kötet megléte előnyt jelent. Korábbi ösztöndíjasok is pályázhatnak abban az esetben, amennyiben az előző ösztöndíjuk lejárta óta eltelt öt év, és a korhatárnak még megfelelnek. (Utolsó sikeres pályázati év: 2011.) Egy évnél hosszabb időszakra vonatkozó terveket a kuratórium nem támogat.

Nem nyújthat be pályázatot, aki az ösztöndíj ideje alatt központi költségvetési forrásból egyéb ösztöndíjban (például az NKA alkotói támogatása) vagy egyéb támogatásban, illetve aki MASZRE alkotói támogatásban részesül. PhD-témával nem lehet pályázni.

Az ösztöndíjasonként havi bruttó 100.000 forintos ösztöndíjban, 2016-ban 13 fő részesülhet.

A pályázatokat az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kinevezett, a Petőfi Irodalmi Múzeum, mint szakmai lebonyolító által működtetett szakértői kuratórium bírálja el.


További anyagok:

Pályázati felhívás 2016
Pályázati dokumentumok
A kuratórium tagjai
2014-es nyertesek
2015-ös nyertesek
2016-os nyertesek

Archívum (korábbi évek ösztöndíjasai)


 

  • Pro Cultura-díj Anu Kippastónak

    Anu Kippasto észt kulturális attasé részére a magyar kultúra értékeinek megismertetése érdekében tett erőfeszítései elismeréséül Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Pro Cultura Hungarica-emlékplakettet adományozott. A kitüntetést az attasé 2016. június 24-én vette át az Emberi Erőforrások Minisztériumában.Anu Kippasto 1992-ben[…]

  • Helyreállítják a kutyfalvi templomot

    Azonnali segítséget nyújt a Rómer Flóris Terv a kutyfalvi templom helyreállításához – a műszaki felmérést követően a védőtető már a következő hetekben elkészülhet a Rómer Flóris Terv vis maior keretéből. Az új toronysisak újjáépítésére pedig a Magyar Kormány várhatóan a[…]

  • A forradalomról szabadon

    Rejt/Jel/Képek ’56 – A forradalom titkos művészete címmel nyílt időszaki kiállítás az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából június 23-án a Magyar Nemzeti Múzeumban. A tárlat megnyitóján elhangzott: „Ha nem felejtjük el hőseinket, ha meg tudjuk becsülni azt az örökséget, amelyet[…]

Oldaltérkép | Impresszum | ©2016 Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.