Moholy-Nagy László formatervezési ösztöndíj (alapítva: 1989)

A MANK az Emberi Erőforrások Minisztériumának megbízásából szervezi, pénzügyileg bonyolítja, gondozza és dokumentálja a minisztérium fiatal alkotóművészek és művészettörténészek pályakezdését segítő ösztöndíjpályázatait. A 12 állami ösztöndíjból négynél a teljes szakmai és pénzügyi lebonyolító, nyolc esetében pedig külsős szakmai intézmény bevonása mellett, mint pénzügyi lebonyolító vesz részt.

A Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjpályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, és a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. társfinanszírozásában, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. pénzügyi lebonyolítói közreműködésével írják ki, fiatal önálló alkotói munkát folytató tervezők részére.

Az ösztöndíj célja elősegíteni a hazai formakultúra fejlődését és elterjedését, a design integrációját az innovációs folyamatokba, a gazdaságba. Segíteni az önálló alkotói munkát folytató tervezők szakmai fejlődését, tehetségük kibontakoztatását. Lehetőséget biztosítani saját kezdeményezésű, vagy meghatározott témával, és/vagy gyártói háttérrel együtt pályázók munkáinak, illetve teoretikus, oktatásfejlesztéssel, kutatással, innovációval foglalkozó pályázatok megvalósítására.

Az ösztöndíjra pályázhat minden 35 év alatti természetes személy, aki Magyarország területén folytat alkotói tevékenységet, és szakirányú (MA) művészeti, illetve designer egyetemi diplomával rendelkezik. Osztott (többciklusú) képzés esetén a pályázat benyújtásának a feltétele: lezárt mesterképzés (MA) diploma. Diplomamunka továbbfejlesztésével nem lehet pályázni! Nem pályázhat, aki az ösztöndíj ideje alatt hazai államháztartási forrásból finanszírozott ösztöndíjban részesül.

A 6 hónapra szóló, ösztöndíjasonként havi bruttó 150.000 forinttal járó ösztöndíjat 2016-ban 6 fő nyerheti el. A pályázat szakmai lebonyolítója a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala.


További anyagok:

Pályázati felhívás 2016
A kuratórium tagjai
2014-es nyertesek
Archívum (korábbi évek ösztöndíjasai)


 

  • Természetfilm kapott díjat

    Jakab Ervin, a Nagy-Küküllő útja című film alkotója nyerte a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál Kárpát-medencei Filmszemle Alkotói Díját, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma félmillió forinttal támogatott. A 2016. május 18. és 22. között zajlott rendezvény mottója „A víz – a[…]

  • Könyvekkel ünneplik Orbán Ottót

    Életműinterjú- és esszékötetet jelentetett meg a Magvető Kiadó Orbán Ottó születésének 80. évfordulója alkalmából. Kabdebó Lóránt irodalomtörténész 1987 és 1988 folyamán készített tízrészes életműinterjút kortársával, Orbán Ottóval, amelynek teljes szövege most először jelenik meg kötet formájában – mondta el az[…]

  • A festészet különleges korszaka

    Munkácsytól Tóth Menyhértig címmel nyílt a Kovács Gábor Gyűjtemény remekműveiből összeállított kiállítás a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban május 22-én. A táralt végigvezeti a látogatót a magyar piktúra talán legizgalmasabb fél évszázadán. A 19. század végétől a második világháborúig tartó évtizedekben[…]

Oldaltérkép | Impresszum | ©2016 Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.