23-an kaptak állami zenei ösztöndíjat

Olyanokat is összehoz a zene, közös nyelvet alkot közöttük, akik szinte minden másban különböznek – mondta el a 2014. évi zenei ösztöndíjak díjazottjairól Halász János kultúráért felelős államtitkár március 31-én, a Zeneakadémián. Átadták a Fischer Annie zenei előadó-művészeti, a Kodály Zoltán alkotói és a Lakatos Ablakos Dezső jazz előadó-művészeti ösztöndíjakat: a 23 sikeres pályázó fél, illetve teljes ösztöndíjban részesül.

Halász János kiemelte: megkülönböztetett figyelmet kap ma a zeneoktatás, mely a harmónia megteremtése révén könnyebben lehetünk mi magunk is a társadalom hasznára. Március 31-én összesen 23 sikeres pályázó veheti át oklevelét, mely teljes ösztöndíj esetén bruttó 100 ezer forintos támogatást jelent havonta, egy éven keresztül, illetve az ország különböző pontjain bemutatkozási lehetőséget kapnak. A pályázatokra fiatal hangszeres és énekes szólisták, zeneszerzők, zenetudósok és jazz-előadóművészek pályázhattak 30, illetve 35 éves korig. Hagyományteremtő céllal az előadó-művészeti ösztöndíjat nyert fiatalok koncerttel kedveskedtek az átadás napján, a programot minden évben szeretnék megtartani. „Liszt Ferenc szerint az előadó-művészetben a szív s a szellem emelkedettsége mellett józanságra és logikára is szükség van” – emelte ki a zeneszerző szavait az államtitkár, aki szerint a tehetség csak kiindulópont, melyet tudni kell kiteljesíteni.

 

Az ösztöndíjak névadói
Fischer Annieról – akinek születési centenáriumát idén ünnepeljük –, a háromszoros Kossuth-díjas zongoraművészről elnevezett ösztöndíjat 1998-ban alapította az Emberi Erőforrások Minisztériuma jogelődje. 2014-ben az 1984. január 1-je után született fiatal hangszeres és énekes szólisták pályázhatták meg, akik közül kilenc fő nyerte el. A Kodály Zoltánról, a legnagyobb magyar zenepedagógusról, kiemelkedő zeneszerzőről, zenetudósról elnevezett alkotói ösztöndíjat 1984-ben alapították fiatal zeneszerzők, zenetudósok, zenekritikusok részére. Idén az 1979. január 1-je után született fiatal zeneszerzők, zenetudósok, zenekritikusok pályázhattak rá, illetve azok az 1977. január 1. után született korábbi ösztöndíjasok, akik még nem töltötték ki a három ösztöndíjas intervallumot. A 2014-ben hat fő részesült Kodály Zoltán-ösztöndíjban. A jazz-előadóművészeti ösztöndíjakat az 1997-ben elhunyt Lakatos Ablakos Dezső altszaxofonosról nevezték el. 2014-ben az 1979. január 1. után született jazz-előadóművészek pályázhattak rá, közülük három fő nyerte el. A zenei ösztöndíjak szakmai lebonyolítója a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft., amely az adminisztratív feladatok mellett tanácsadással, fellépések szervezésével segíti az ösztöndíjasok munkáját.

2014. ÉVI DÍJAK

Fischer Annie zenei előadó-művészeti ösztöndíj

Birtalan Zsolt, zongora – teljes ösztöndíj

Fülep Máté, ének – teljes ösztöndíj

Horváth Péter, klarinét – teljes ösztöndíj

Környei Miklós, gitár – teljes ösztöndíj

Palojtay János, zongora – teljes ösztöndíj

Taraszova Krisztina, zongora – teljes ösztöndíj

Bódi Zsófia ének, ének – féléves ösztöndíj

Kerek Erzsébet, zongora – féléves ösztöndíj

Márton Orsolya, hegedű – féléves ösztöndíj

Simon Dávid, fuvola – féléves ösztöndíj

Kodály Zoltán alkotói ösztöndíj

Dargay Marcell, zeneszerző – teljes ösztöndíj

Derecskei András, zeneszerző – teljes ösztöndíj

Horváth Bálint, zeneszerző – teljes ösztöndíj

Galambosné Riskó Kata, muzikológus – teljes ösztöndíj

Kedves Csanád, zeneszerző – féléves ösztöndíj

Matkó Tamás, zeneszerző – féléves ösztöndíj

Zarándy Ákos, zeneszerző – féléves ösztöndíj

Wettl Mátyás, zeneszerző – féléves ösztöndíj

Lakatos Ablakos Dezső jazz előadó-művészeti ösztöndíj

Lakatos Pecek Krisztián, bőgő

Pozsár Máté, zongora

Vörös Janka, ének

Oldaltérkép | Impresszum | ©2019 Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.