Megnyílt a MAOE Iparművészeti Tagozatának kiállítása a MANK Galériában

Immár ötödik éve állít ki a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete Iparművészeti Tagozata a szentendrei MANK Galériában, amely ismét sokféle szakágát mutatja be a november 27-én Áttetsző / Átlátszó / Áttört címmel nyíló kiállításon.

 

 

 

A meghívott művészek munkáiból álló válogatás darabjai kiegészítik egymást, ezzel adva átfogó képet a hazai iparművészetről – mondta el Lencsés Ida Ferenczy Noémi-díjas kárpitművész, a MAOE Iparművészeti Tagozat Vezetőségének elnöke, a kiállítás kurátora.

 

„Olyan művészek alkotásait láthatjuk a tárlaton, akiknek a mindennapjait áthatja a traszparencia gondolata. A kortárs iparművészet jeles alkotóinak magas színvonalú műveivel, műegyütteseivel találkozhatunk” – fogalmazott a kurátor, aki elárulta: textil-, kárpit-, üveg-, ötvös- és kerámiamunka is megtalálható a tárlaton. A meghívott művészek az átlátszóság gondolatköréhez kapcsolódva használják fel ezeket a különböző anyagokat és formákat, mint a rácsot, a fátyolt, a muszlint, a hálót, a dróthálót, a drótszövetet, a varrást, az áttört kerámiát, az átlátszó porcelánt, az üveget, az fémet és a műanyagot.

 

„Először a gondolat uralkodik el rajtunk, megjelenítésére a határokat feszegetve alakítjuk ki saját, egyéni technikáinkat, új és újabb megoldásokkal a tárgyakat. Az átjárhatóság lehetősége azonban folyamatosan fennáll a kivitelezés során. A világ átalakulása ugyanis hatással van a művészekre, ami személyes művekben ölt testet. A kreativitás, az elmélyülés érezhető, szinte megfogható az alkotásokban” – mondta el Lencsés Ida.

 

A kiállításon megjelenő művészek a kor lenyomatát képezik le. A kurátor kifejtette: „ábránd, hogy a világot vagy a környezetünket megváltoztassuk, de esélyt látunk a kísérletezés folytán a vizuális világ alakulásának befolyásolására. A legfontosabb, hogy a gondolataink szolgálatába állítsuk a képességeinket és keressük a még nem ismert lehetőségeket.”

 

 

 

Kiállító művészek:

Benedek Noémi textilművész, Bojti András üvegművész, Bornemisza Eszter textilművész, Borza Teréz Ferenczy Noémi-díjas porcelánművész, Csovelák Edit textilművész, Darabos Anita üvegművész, T. Doromby Mária Ferenczy Noémi-díjas textilművész, Hajdu László ötvösművész, Kálmán László Ferenczy Noémi-díjas ötvösművész, Kis Iringó Dózsa-Farkas András-díjas textilművész, Lencsés Ida Ferenczy Noémi-díjas kárpitművész, Lévai Nóra Ferenczy Noémi-díjas textilművész, Olajos György Munkácsy Mihály-díjas grafikusművész, Pápai Lívia Ferenczy Noémi-díjas kárpitművész, Pajer Emilia Ferenczy Noémi-díjas textilművész, Szemereki Teréz kerámikusművész, Vereczkey Szilvia Ferenczy Noémi-díjas textilművész, Zoltán Győző ötvösművész

 

 

 

Oldaltérkép | Impresszum | ©2019 Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.