Tel-Avivban népszerűsítette a magyar kultúrát a MANK

 

Tizenötezer izraeli volt kíváncsi Tel-Avivban az október 15. és 17. között megrendezett Magyar Napokra, ahol csaknem ezer érdeklődő vett részt a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. kézműves foglalkozásain. A MANK izgalmas művészetpedagógiai programjain túl zenei produkciókat szervezett, segítségével gólyalábasok vették birtokba az izraeli várost, dj szólaltatta meg a legfontosabb magyar slágereket vagy éppen hangszereket próbálhattak ki az érdeklődő kicsik és nagyok egyaránt, így több ezren nyerhettek bepillantást a kulturális szervezet széles és színes feladatkörébe.

 

 

A Magyar Napokkal zárásához érkezett az izraeli kulturális évad, amely március 15. és október 23. között számos kulturális programmal igyekezett megismertetni a hazai kulturális élet remekeit. A program zárásaként kulturális kalandtúrára hívták a magyar kulturális élet szereplői a gyermekeket és szüleiket a tel-avivi régi kikötőben, a Hangar 11-ben október 15. és 17. között.

A tel-avivi tengerpart a magyar zászló színeiben pompázó papírsárkányokkal telt meg a Magyar Napok idején, melynek keretében 200 saját készítésű és mintázatú kitűző, valamint 300 papírsárkány készült el a MANK jóvoltából. A program során a látogatók egy óriási világtérképen fedezhették fel a magyar kulturális élet világhírű eredményeit. A játékos formában zajló ismeretterjesztő program keretében az érdeklődők híres magyar népművészeti motívumokat alkothattak újra, kiszínezhették a legnevesebb európai galériákban kiállító magyar képzőművészek munkáit, és puzzle darabokból rakhatták össze Csontváry Kosztka Tivadar a taorminai görög színházról készült festményét, miközben kiegészíthették Moholy-Nagy László egyik munkáját, vagy éppen Ruben Brandt, a gyűjtővel együtt érkezhettek meg New Yorkba.

 

A délután folyamán a hangszereket hoztuk közelebb a gyerekekhez: a Bársony Bálint és zenekara vezette bemutón nemcsak meghallgathatták, miként szólal meg egy hegedű vagy egy zongora, hanem maguk is kipróbálhatták a kedvenceiket. A magyarországi fesztiválok állandó résztvevői, a gólyalábasok sem maradhattak ki a programból, miközben nekik és minden érdeklődőnek hazai dj szolgáltatta a legjobb magyar gyermekdallamokat. 

 

 

 

Bársony Bálint zenekarának foglalkozásán a gyerekek a különböző hangszerekkel ismerkedhettek meg

 

Tel-Aviv népszerű szórakoztató negyedében, a kikötő egyik pavilonjában és annak szomszédságában állították fel a színpadot a Magyar Napok alkalmából, valamint a magyar kulináris és kulturális sátrakat a hét hónapja kezdődött kulturális évad záró napjaira, az eseménysorozatot a diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének harmincadik évfordulójára szervezték. Ennek keretében magyar balett- és tánc-, opera- és operett-társulatok adták elő darabjaikat, kiállításokat rendeztek és az izraeliek megismerhették a régebbi és a kortárs művészetek szinte minden területét.

 

 Utcabál Sinka Zoltán Gábor DJ-vel

 

A Magyar Napok nyitó napján először a világzenét játszó és a következő napokban is többször fellépő Bársony Bálint zenekara adott koncertet, majd a megnyitót a Bohemian Betyars együttes zenéje zárta, amely népzenei elemekkel ötvözött energikus punk zenéjével elsősorban a fiatalabb tel-aviviaknak szólt. A következő napokban magyar filmeket mutattak be, többek közt a kicsiny, pesti zsidó közösségről szóló Teleki téri mesék című alkotást és az Élet menetéről szóló dokumentumfilmet. Utcabált tartottak Sinka Zoltán Gábor DJ-vel, bemutatkozott a Szalonna és bandája népzenei együttes, az InFusion Trio és Farkas Izsák hegedűművész.

Oldaltérkép | Impresszum | ©2019 Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.