Hét festő, tíz nap és számos közös program

Hommage à Tornyai János címmel vette kezdetét a Hódmezővásárhelyen huszadik alkalommal megrendezett festőszimpózium. A hét festőművész – közöttük három vásárhelyi és négy, az ország más területéről érkezett alkotó – a Tornyai János Múzeum szervezésében október 15. és 24. között alkot a MANK Hódmezővásárhelyi Művésztelepén, s emellett számos közös, sőt az érdeklődők számára is nyilvános programon is részt vesznek.

 

Minderről a szervező közgyűjtemény művészettörténésze, Képiró Ágnes adott tájékoztatást, megemlítve, hogy a résztvevő művészek között Vásárhelyt képviseli az idei őszi tárlat Tornyai-plakettes alkotója, Szabó Klára Petra, valamint Kéri László és Sonkoly Tibor festőművészek, továbbá a fővárosból érkezett Szuharevszki Mihály, Papageorgiu Andrea és Rózsa Luca Sára. Szolnokról csatlakozik a szimpóziumhoz Verebes György, a Magyar Festészet Napja Alapítvány elnöke.

 

A közös alkotás és eszmecsere mellett a résztvevők kirándulást tesznek Csomorkányra és Mártélyra. Október 20-án, vasárnap 15 órától Rózsa Luca Sára, a tavalyi Vásárhelyi Őszi Tárlat Fiatal Festők Nívódíjával elismert művésze nyilvános tárlatvezetést tart a Tornyai János Múzeumban látható Thy will be done című egyéni kiállításán, valamint október 22-én, kedden 17 órától a szimpózium résztvevőivel kerekasztalbeszélgetésre kerül sor az Alföldi Galériában Festészet ma címmel. Mindkét rendezvény kapcsolódik a Magyar Festészet Napja országos képzőművészeti programsorozathoz, amelynek idén Hódmezővásárhely kiemelt helyszíne.

Képiró Ágnes arról is szólt, hogy a szimpózium alatt készült alkotásokból válogatva Tornyai János születésének 151. évfordulóján, a Tornyai-emlékév zárásaként, 2020. január 18-án nyílik kiállítás a Tornyai-múzeumban és a szimpózium alkotóinak egy-egy művével gyarapodik majd a vásárhelyi múzeum képzőművészeti gyűjteménye.

Oldaltérkép | Impresszum | ©2019 Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.