Átadta díját a MANK a Vásárhelyi Őszi Tárlaton és a Hódmezővásárhelyi Művésztelep műtermeinek kulcsait

Jagicza Patrícia Linda festőművész kapta a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. díját a Vásárhelyi Őszi Tárlaton, amelyet követően a Mártélyi Alkotóházban rendezett művésztalálkozón a MANK átadta a Hódmezővásárhelyi Művésztelep műtermeinek kulcsait: Kotormán Norbert, Radics Márk, Sonkoly Tibor és az Őszi Tárlaton Tornyai-plakettben részesült Szabó Klára Petra költözhet be.

 

 

 

Harmadik alkalommal adott át díjat a MANK 2019. október 5-én, a 66. Vásárhelyi Őszi Tárlat megnyitásán, az Alföldi Galériában. Idén a kiállításra 267 alkotó adott be közel hétszáz művet, amelyből a héttagú zsűri (Dr. Pogány Gábor művészettörténész, a tárlat címzetes kurátora, Képíró Ágnes művészettörténész, a tárlat társkurátora, Hegedűsné Dékány Magdolna művészeti tanácsadó, Dr. Fehér Dávid művészettörténész, Ámmer Gergő Tornyai-plakettes szobrászművész, valamint Czene Márta Tornyai-plakettes festőművész) 125 művész 188 alkotását találta méltónak arra, hogy a kortárs hazai képzőművészetet reprezentálja a tárlaton.

 

Idén a MANK Jagicza Patrícia Linda festőművész számára adta át pénzjutalmat is magában foglaló elismerését

 

A MANK egyébként több szempontból is kapcsolódott a Vásárhelyi Őszi tárlathoz: a kiállítók között volt Kotormán Norbert és Donka Gergely, akik évek óta alkotnak a Hódmezővásárhelyi Művésztelepen, Szurcsik János pedig a művésztelep egyik alapítója volt. Dóra Ádám a MANK tavalyi Fesztiválhajóján állított ki 25 éves festőművészként, Kulcsár Írisznek Hódmezővásárhelyen rendezett kiállítást a MANK.

 

Átadták a Hódmezővásárhelyi Művésztelep műtermeinek kulcsait

A MANK augusztusban a Hódmezővásárhelyi Művésztelep négy műterme három évre szóló bérleti jogának elnyerésére írt ki pályázatot, amelynek eredményeként a Vásárhelyi Őszi Tárlat megnyitását követő Hódmezővásárhelyi és Mártélyi Művésztalálkozón átadták a művésztelep kulcsait Kotormán Norbert, Radics Márk, Sonkoly Tibor és Szabó Klára Petra részére.

A 2016-ban teljeskörűen felújított Hódmezővásárhelyi Művésztelep fennállása óta több művészgeneráció kibontakozását segítette: itt kezdte pályáját Szalay Ferenc, Fejér Csaba, Fodor József, Csikós András, Erdős Péter, Hézső Ferenc, Tura László, Samu Katalin, Lantos Györgyi, Máté István, Návay Sándor, Zoltai Attila, Rományi László és Sándor Eszter.

Az új beköltözők: Radics Márk, Szabó Klára Petra, Sonkoly Tibor, Kotormán Norbert

 

Kotormán Norbert Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész számára a Hódmezővásárhelyi Művésztelepen töltött évei során lehetősége nyílt számos nagyméretű munkája elkészítésére, amelyek nagy része autonóm szobrászati munkássága darabjai, illetve a testvérével, Kotormán Lászlóval közösen készített köztéri kompozíciók. Az elkövetkező időszakban hasonló volumenű munkák létrehozását tervezi, kiegészítve kisebb méretű, de tematikájában sokkban azonos, kerámia sorozatokkal.

Radics Márk a művésztelepen szeretné befejezni a feldolgozatlan múltként aposztrofált műtárgyai közül a tervezés alatt álló vagy félkész munkáit. Az elmúlt időszakban nagy formátumú fotó-, illetve nyomtatott média alapú festményeket és kollázsokat kezdett készíteni. A művésztelepen szeretné elkezdeni kivitelezni káoszhangszerét, amely kétköbméteres analóg hangkeltő lejátszó eszközből és erősítőkből álló speciális hangszer.

Sonkoly Tibor festőművész munkáira jellemző a bensőséges realista megfogalmazás, igaz, időnként expresszívebb, dekoratívabb hatásokkal, lendületes ecsetkezeléssel fejezi ki mondanivalóját, váltogatja az olaj és a pasztell technikákat. A művészt többször díjazták a Vásárhelyi Őszi Tárlaton, tanulmányait Párizsban és Velencében folytatta.

A 66. Vásárhelyi Őszi tárlaton Szabó Klára Petra átvette a Tornyai-plakettet

 

Szabó Klára Petra, aki a Vásárhelyi Őszi Tárlaton Tornyai-plakettben részesült, a kollektív emlékezet trémakörét helyezi a művésztelepi munkája középpontjába. Ebben az évben ünnepeljük ugyanis a vasfüggöny leomlásának 30. évfordulóját, legújabb munkái is erre az évfordulóra reflektálnak, interaktív módon. „Hódmezővásárhelyen több köztéri alkotást mozdítottak el a rendszerváltást követően. Ezek a munkák a városkép szerves részei voltak, főtereken, parkokban álltak. Az idei Őszi Tárlatra három elmozdított munkáról készítettem parafrázisokat” – árulta el a díjról akkor még mit sem sejtő művész a pályázatában. A művész jövőbeni tervei között szerepel a sorozat folytatása, bővítése, továbbá tervezi nagyméretű akvarell kép, valamint egy hosszabb animációt elkésztését is.

Oldaltérkép | Impresszum | ©2019 Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.