Megnyílt Csáki Róbert festőművész kiállítása

Csáki Róbert, a Szentendrei Régi Művésztelepen immár öt éve alkotó festőművész először mutatkozik be önálló kiállítással a festők városában. A MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. szeptember 30-án a s MANK Galériában megnyílt kiállításán Sipos Tünde művészettörténész elmondta: "A tárlat egy rendhagyó alakalom abból a szempontból, hogy a kiállítás anyagát maga a festőművész állította össze. Ebben a formában egy nagyon személyes tárlatot láthatunk, melyben, a művek között a szubjektív szempontok kaptak hangsúlyt."

 

 

 

"Egy teremtett festő világba csöppentünk, melyben a művész az a kívülálló személy, aki egyben minket, nézőket irányító erőként működik, és egész kiállításélményünket meghatározza. Ebben a helyzetben most mi mindannyian Csáki Róbert marionett bábúi vagyunk abban az értelemben, hogy ő mozgatja a szálakat, ami alapján befogadjuk a műveket. Ez a gesztus éppen olyan teátrális, mint a bemutatott festmények hangulata és éppen olyan elbizonytalanító, mint jellegzetes kompozíciói" - fogalmazott Sipos Tünde.

 

Sipos Tünde művészettörténész megnyitja a kiállítást

 

Egyedi és megismételhetetlen tárlattal várja a látogatókat, és nemcsak azért, mert legújabb alkotásai is helyet kapnak a falakon, hanem mert folyamatosan alakítja, formálja korábbi munkáit is. A MANK Galéria impozáns tereiben az elmúlt évek munkáját felölelő válogatást láthatunk. A művész alkotói irányait összegző tárlaton megjelenő műveket egyszerre jellemzik portrék és olyan fiktív helyszínek, melyek titokzatos atmoszféráját organikus formák, városképi elemek, vagy sejtelmes drapériák szövik át.

 

 

Csáki Róbert önálló kiállítása több szempontból is igazán figyelemfelkeltő. Ez az alkotói munkásság mennyiségében is igen gazdag, ám az egyedi és egységes képi világ nagyszerűsége abban rejlik, hogy minden egyes kompozíció fenntartja az érdeklődést, táplálja a néző kíváncsiságát és elindítja képzeletének útjait a műveken felvillantott és megidézett szituációkkal. Alkotói attitűdjének sajátja, hogy nem hagyja nyugodni festményeit: mivel Csáki munkamoráljának alappillére, hogy folyamatosan gondolataiban forgatja képeit, így azokat idővel gyakran átdolgozza, akár át is méretezi. Mindez egyfajta kritikus elmélkedést és megállíthatatlan alkotómunkát eredményez.

 

 

 

Valamiféle megfoghatatlan, és szűnni nem akaró nyugtalanság vibrál a kompozíciók aurájában – ez a mögöttes jellemző készteti a látogatót arra, hogy hol közelebbről, hogy távolabbról szemlélje a festményeket és feltárja bennük a maga igazságát. A festői virtuozitás fellelhető a különböző képméretek megoldásaiban és a képtereket átitatott sfumatos, lendületes mégis elbizonytalanító mezőkben.

 

A bemutatott festmények többsége a figuratív elemeket sejtelmesen idézi meg. Ezeknek a motívumoknak a többsége emlékeinkből előhívja a barokk és a rokokó korszak mára mesésnek tűnő világát. Tudatosak a művek irodalmi és historizáló utalásai, ám napjaink világának jellemzőit és futurisztikus elemeket is gyakran találunk bennük.

 

 

Csáki Róbert festményei tehát egy határtalan, képzeletbeli világba vonnak be minket, melyben a valóság viszonyrendszereiről és saját realitás-tapasztalatunkról gondolkodhatunk. A kiállításban összefűződik a képi- és az emocionális élmény, mely biztosítja, hogy a művek hangulata hosszú ideig velünk marad. 

 

Tardy-Molnár Anna, a MANK ügyvezető igazgatója

 

A festőművész 1990-ben diplomázott a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, majd 1993-ban fejezte be a mesterképző kurzust. Elnyerte a Ludwig Alapítvány és a Hungart ösztöndíjait, majd több díjjal is elismerték munkáit. Festményei megtalálhatóak a Magyar Nemzeti Galéria és a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum közgyűjteményeiben és számos magánkollekcióban is. Művészetére nagy hatással volt hollandiai tanulmányútja, mely máig folyamatosan inspirálja. Rendszeres kiállítóművész Magyarországon és külföldön egyaránt. 

 

A kiállítás 2019. október 30-áig látogatható.

Oldaltérkép | Impresszum | ©2019 Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.