ArtKert összművészeti fesztivál

Blahalouisiana, Bereményi Géza és Másik János közös estje, Mörk és a Carson Coma a Szentendrei Régi Művésztelep kertjében. 

2019. augusztus 30 – szeptember 1.

Szentendre, Bogdányi u. 51.

PROGRAM 

Kertmozi | Nyitott műtermek | Művészeti séta | Közös alkotás

Egész napos művészeti workshopok | Műgyűjtés másként | Színház 

 

Nem tudod, hogy milyen egy művésztelep, de szívesen megnéznéd? Régóta szeretnéd megismerni a szentendrei festőművészeti hagyományokat, vagy éppen kipróbálni magadat festőként? A nyár utolsó hétvégéjén a fűben ücsörögve hallgatnád meg Mörköt, vagy éppen a színpad előtt tapsolva a Blahalouisianát? Gyere el az ArtKert összművészeti fesztiválra, ahol koncertek, irodalom, közös festés vár téged! Megismerheted az alkotóházainkat, igazi festőművésszé válhatsz, együtt kereshetjük Szentendre kincseit, és még a Cigány magyar című színházi előadást is megnézheted a MANK Galériában.

 

Második alkalommal szervezi meg az ArtKert összművészeti fesztivált a Szentendrei Régi Művésztelepen és a MANK Galériában a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. Az alkotóművészet támogatója 2019. augusztus 30. és szeptember 1. között ismét kinyitja kapuit, és három napon át igazi kortárs találkozások várnak mindenkit: izgalmas programokkal, köztük könnyűzenei koncertekkel készül a MANK.

 

 

 

Három kiállítás várja majd az érdeklődőket a fesztiválon: a kortárs magyar fotográfiában köszön vissza a mozgásművészet a MANK Galériában a TáncKépek című tárlat, amelyet Eifert János fotóművész rendez meg, miközben a galéria mögött, a Szentendrei Régi Művésztelepen a Szobrok a kertben című kiállításon tizenegy kiváló kortárs szobrászművész alkotása tekinthető meg. Az idén először, de hagyományteremtő szándékkal megrendezett nyári szobrászati tárlat a természet és a kultúra szerves egyesítését tűzte ki céljául. Ideiglenes kiállítást nyit a Művésztelep Jeges Ernő Műtermében a Cseh Tamás Archívum is, hiszen fotókból, grafikákból, plakátokból készült válogatással, valamint archív felvételekkel idézi meg az énekest.

 

Az esti programok között könnyűzenei koncerteket találunk: fellép augusztus 31-én a Carson Coma és Mörk mellett a Blahaluisiana: a 2012 nyarán alakult zenekarnak már a Sziget és a VOLT, fesztiválok fellépőinek sorában is kiemelt helyük van. Ráadásul a zenekar nemcsak határon innen, hanem külföldön is szerencsét próbált már: koncerteztek már Erdélyben, Ausztriában, Szlovákiában, Csehországban, de a Tallin Music Week-en és Hágában is bemutatkoztak. Szeptember 1-jén Keresztben jégeső címmel Bereményi Géza és Másik János estje Cseh Tamást idézi meg. Az egykori alkotótársak egy igazán különleges műsorral állnak színpadra, ami több lesz mint egy Cseh Tamás-est: az író-költő készülő életrajzi regényéből olvas fel részleteket, a zeneszerző-énekes Cseh Tamás- és Másik János-dalokat játszik.

 

Az augusztus 31-ei és szeptember 1-jei művészeti séta keretében, a Fő téren található ÚjMűhely Galériából indulva bemutatjuk Szentendre azon kultikus helyszíneit, melyek híres festmények kompozícióit ihlették. A várostörténeti érdekességek mellett az egykor itt élő és alkotó művészek alakjait is megidézzük. Szó lesz a Ferenczy-család Szentendréhez fűződő viszonyáról, és olyan művészházaspárokról, mint Vajda Lajos és Júlia vagy Anna Margit és Ámos Imre, akik együtt koptatták a macskaköves utcákat. A program csúcspontja pedig a Régi Művésztelep felkeresése, ahol műteremlátogatás keretében személyesen is megismerhetjük az ott alkotó festőművészeket.

 

 

Zenés irodalmi rendezvényen hozza közelebb az írók világát a MANK szeptember 1-jén, amikor három költő, író vall a kerthez, illetve saját belső kertjükhöz fűződő kapcsolatáról. A beszélgetés során az alkotók felolvasnak verseikből, prózáikból is, az estet pedig hangzó, megzenésített versek teszik teljessé Farkas Wellmann Éva költő, a Bárka online szerkesztője, Novák Zsülett író és Király Farkas költő, író, az Irodalmi Jelen szerkesztője társaságában, Mirtse Zsuzsa művészeti tanácsadó vezetésével.

 

A színes programkínálat mellett művészeti workshopok várják az érdeklődőket: Knyihár Amarillával, a Szentendrei Régi Művésztelep festőművészével tanulhatunk meg például festeni. A további foglalkozásokon a fotózás archaikus technikáit figyelhetjük meg, és készíthetünk magunkról is üveglapra készült fotót, újrahasznosított anyagokból alkothatunk izgalmas ékszereket magunknak, vagy készíthetjük el közösen a fesztivál óriásmontázsát.

 

A fesztivál keretében Szentendrére érkezik a Művészetek Völgyében nagy sikernek örvendett Műgyűjtés másként program, amely keretében Fedezd fel Szentendre kincseit! címmel a Ferenczy Múzeumi Centrummal közösen szentendrei kincskeresésre indulhatunk. A családi kalandjátékban értékes ajándékokért szállhatunk versenybe, miközben négy szentendrei múzeumot látogathatunk végig: az ÚjMűhely Galériát (Fő tér 20.), a Vajda Múzeumot (Hunyadi utca 1.), a MűvészetMalmot (Bogdányi utca 32.) és a Szentendrei Régi Művésztelepet (Bogdányi utca 51.).

 

 

 

Színházi előadás is várja a látogatókat: Horváth Kristóf „Színész Bob” és társulata Cigány magyar című előadását tekinthetik meg az érdeklődők. A Csapatépítő színházi tréning magyar állampolgároknak alcímet viselő előadás sikeres hazai bemutatót és több berlini előadást követően a szentendrei MANK Galériába érkezik. A fiatal roma művészekből álló, hat éve alakult csoport tagjai a társadalom egészét megszólító rap- és slamszövegek, fórumszínházi előadások és hátrányos helyzetű gyerekekkel való közös alkotások után ezúttal saját emlékeiket dolgozzák fel egy előadásban. Az előadás, ahogy a program workshopjai, foglalkozásai is ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. emailcímen. A program az Úton van a Cziffra Központ programsorozat keretében valósul meg.

 

A koncertek mellett a MANK keretiben működő Hangfoglaló Program hozza el Horváth Gergő rádiós műsorvezető Lemezjátszó Classic című műsorát a Fő téren található ÚjMűhely Galériába. Az évek óta futó Lemezjátszó estek hazai könnyűzene öröksége előtt tisztelgő új sorozata indul útjára a programmal.

 

Az ArtKert összművészeti fesztivál a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva program keretében valósul meg.

 

.....

A Műgyűjtő játék szabályzata

 

Családi kalandjáték

 

 

 

SZERVEZŐ: Ferenczy Múzeumi Centrum (2000 Szentendre, Fő tér 2-5.) és a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (2000 Szentendre, Bogdányi utca 51.)

 

 

 

HELYSZÍNEK ÉS KIÁLLÍTÁSOK:

 

 

 

 • Szentendrei Régi Művésztelep/MANK Galéria (Bogdányi utca 51.)

 

TáncKépek, Szobrok a kertben

 

 

 

 • MűvészetMalom (Bogdányi utca 32.)

 

Eva Schlegel: un-limited; Dmitrij Kavarga: Anyag és test. Mérgező antropocentrizmus

 

 

 

 • Vajda Múzeum (Hunyadi utca 1.)

 

Nagy Barbara: A takaró; Halász Péter Tamás: Tripod

 

 

 

 • ÚjMűhely Galéria (Fő tér 20.)

 

Dialógusok-Polilógusok kortársékszer kiállítás

 

 

 

IDŐPONT: 2019. augusztus 30-tól szeptember 1-ig.

 

 

 

LEÍRÁS:

 

 

 

 • A családi kalandjáték során négy kiállítóhelyre látogathatnak el egy zsebfüzet segítségével a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Fesztivál ideje alatt.
 • A négy kiállítóhely bármelyikén el lehet kezdeni a játékot.
 • Minden kiállítóhelyen kérdésekre kell válaszolni és keresni a műgyűjtő ikont a múzeumi személyzet ruháján. Ők biztosítják a ceruzát, filctollat, valamint nekik kell megmutatni válaszadás után az adott kiállítóhelyre vonatkozó oldalt, hogy azt pecséttel elláthassák.
 • A játék végén a résztvevők megmutatják a személyzetnek a 4 pecsétes zsebfüzetet és bedobják nevüket a gyűjtődobozba.
 • Négy nyertest sorsolnak ki. A sorsolás időpontja: 2019. szeptember 5. A nyerteseket a megadott telefonszámon vagy e-mail-címen értesítik a sorsolás napján. A nyertesek nevét a Ferenczy Múzeumi Centrum (a továbbiakban: FMC) és a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (a továbbiakban: MANK Nonprofit Kft.) facebook oldalán is közzéteszik.
 • A bizottság tagjai: Dr. Keller Adrienn igazgatóhelyettes (FMC), Vizkeleti Andrea PR és pályázati manager (MANK Nonprofit Kft.), György Gabriella múzeumpedagógus (FMC).
 • A nyeremények: a szervezők (FMC és MANK Nonprofit Kft.) által felkínált belépőjegyek és ajándéktárgyak. A nyeremények átadása személyes átvétellel történik. A nyertesek a sorsolás napján telefonon vagy emailen kapnak értesítést az átvétel helyéről és idejéről.
 • A játékkal kapcsolatban fellebbezésnek helye nincs, jogi út kizárva.
 • Szervező fenntartja magának a jogot arra, hogy ezen feltételeket vagy a játékot előzetes értesítés nélkül kiegészítse vagy módosítsa. Szervező a játékkal kapcsolatos esetleges módosításokat vagy annak visszavonását az FMC és a MANK Nonprofit Kft. facebook oldalán teszi nyilvánossá.
 • Bármilyen vitás kérdésben a szervező dönt.
 • A játékkal kapcsolatos kérdések esetén a szervezők az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , valamint a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen adnak felvilágosítást.

 

Oldaltérkép | Impresszum | ©2019 Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.