„A nehéz sors mindig felnagyítja a tehetséget”

Fontos és hasznos az intézményrendszer a tehetséggondozás területén – derült ki a tusványosi kerekasztal-beszélgetésen, ahol a tehetséggondozás sikerének titka után eredt a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. Bagi Iván, Lőrinczy György és Mező Misi segítségével.

 

 

 

 

“Nem feltétlenül kell kutatni a tehetségeket, annál inkább támogatni, gondozni őt” – mondta el Mező Misi, a Magna Cum Laude frontembere, aki szerint nem csak az a fontos, hogy anyagi javat adjunk a nehéz sorsúaknak, hanem a személyes kapcsolat, a mély, őszinte beszélgetések. Bagi Iván Karinthy-gyűrűs humorista, író, költő hozzátette: nagyon fontos, hogy baráti kapcsolat alakuljon ki azokkal az emberekkel, akiket felkarolnak. Hozzátette azonban, hogy szerinte nem mindig tud utat törni magának a tehetség. “Ott, ahol én felnőttem, állami gondoskodásban, gyakran elkallódnak a gyerekek, tízből kilencen valószínűleg nem tud normális életet élni. Van azonban némi szerencséjük, hiszen ez a nehéz sors mindig felnagyítja a tehetséget” – mondta el. Bagi Iván azt is kifejtette, nagy vágya vált valóra, amikor lehetősége nyílt arra, hogy hetente legalább egyszer nevelőintézetben tarthasson például irodalomórát. „Biztos vagyok abban, hogy mindenki tehetséges valamiben, csak azt meg kell találni” – foglalta össze.

 

 

Lőrinczy György művészeti menedzser, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke szintén fontosnak tartja a mentorálást, elárulta, hogy maga is támogat egy intézetben felnőtt roma fiatalt. Elmondta, hogy a Budapesten épülő Cziffra Művészeti Központ számtalan formában kínál majd támogatást a hátrányos helyzetű romák számára. A Központ koncepcióját kidolgozó tanácsadó testület tagjaként kifejtette, olyan ösztöndíjprogramot kívánnak indítani alapvetően pedagógusok számára, amely a személyes mentorálásra nyújt lehetőséget. „Önmagában azonban egy intézmény semmit nem ér, akkor jó, ha az személyekre épít” – fogalmazott. 

 

A beszélgetés mellett (F)Alkotás – Házfalon az alkotásunk címmel szervezett a szentendrei központú intézmény közös alkotási lehetőséget július 24-én és 25-én, amikor a fesztivál résztvevői Tusványos közös óriásműalkotását készíthették el. A fesztiválozók az egyik vendégház beborított felületét tölthették meg számukra izgalmas mintákkal. Az alkotás mellett a Kaszás Attila hagyatéka a határon innen és túl című beszélgetésen a MANK felelevenítette, hogy a díjat megalapítása óta számtalan alkalommal nyerték már el határon túli művészek, akik mind-mind szeretettel és tisztelettel adóznak Kaszás Attila munkássága előtt. 

Keresztül-kasul az életen – dokumentumok Cseh Tamás pályaképéhez címmel a Magyar Teátrumi Társaság sátrában szervezett filmvetítést az alkotóművészet támogatója július 25-én. Hanák Gábor filmösszeállításában az ismert és ritkán hallott dalok mellett zenész- és pályatársak archív felvételei, Bereményi Géza, Jancsó Miklós, Törőcsik Mari és a Dalnok emlékezései idézték fel az életút állomásait. Megelevenedtek a filmszerepek, a képzőművészeti alkotások, a családi gyökerek, és elsősorban az autentikus előadások: a koncertek. A filmet a vetítés előtt Szemerei Péter, a Cseh Tamás Archívum vezetője mutatta be.

A fesztivál keretében kiállítást is nyitott július 23-án a MANK: a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban Plugor Sándor grafikus- és festőművész emlékére rendezett tárlatot.

 

Oldaltérkép | Impresszum | ©2019 Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.