Úton van a Cziffra Központ // Roma kultúra a MANK Galériában

A roma kultúrát hozza közelebb a közönséghez az Úton van a Cziffra Központ című rendezvénysorozat, mely szentendrei állomásának a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. ad otthon június 15-én.

A szentendrei MANK Galériában Emlék-Álom-Kutya-Világ címmel roma festőnők kiállítása tekinthető meg, majd a festmények között hagyományos kézműves technikákat elsajátítva készíthetünk kiegészítőket, illetve magunk is festőművészekké válhatunk, sétánkon pedig a festők városa művészeti életét ismerhetjük meg közelebbről. A kisebbeket a Banyamesék bábjáték, a nagyobbakat a Canarro együttes gypsy jazz dallamai várják, majd az este folyamán a „Cigány magyar” című színházi előadás mutat tükröt az együttélésről.


--------------------------------------------------------------
A program során megismerkedhetünk a Budapesten épülő Cziffra Művészeti Központtal, amelynek a célja, hogy roma és nem roma magyarok számára teremtsen egy olyan közösségi teret, amely bemutatja a magyar kultúra szerves részévé vált roma kultúra értékeit és sokszínűségét a cigány kultúra nemzetiségi hagyományaival, művészeti örökségével és kortárs jelenével a képzőművészettől a könnyűzenén át a színpadi produkciókig.


Annak érdekében, hogy már a központ megnyitása előtt is minél többen megismerhessék az intézmény nevét és ízelítőt kaphassanak már előzetesen vállalt küldetéséből, 2019 nyarától egy 13 állomásos országos roadshow-n mutatkozik be a legkülönfélébb kulturális előadásokkal. A rendezvénysorozat nem titkolt célja a szemléletformálás is egyben, hiszen a kulturális produkciók által kézzelfoghatóvá válik, hogy együtt alakítjuk és képezzük legfőbb kulturális értékeinket már többszáz éve.
--------------------------------------------------------------

HELYSZÍN: MANK Galéria és Szentendrei Régi Művésztelep
(Szentendre, Bogdányi u. 51.)

IDŐPONT: 2019. június 15., szombat 10:00 – 21:00

-------------------------- PROGRAM -------------------------

10:00–12:00 Művészeti séta Szentendrén
A Szentendrei Régi Művésztelep alapítói, művészei által megfestett kultikus szentendrei tájakat, helyszíneket járjuk végig. Indulás a főtéri ÚjMűhely Galériától, majd a séta a Szentendrei Régi Művésztelepen ér véget. A programra jelentkezni az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen lehet.
Indulás: ÚjMűhely Galéria, Szentendre, Fő tér 20.

12:00–19:00 Kézműves foglalkozás a Romani Designnal
A Romani Design segítségével egyedi fejdíszeket készíthetünk. Az egyedi design táskák tervezésével, készítésével foglalkozó alkotók minket is beavatnak az alkalmazott kézműves technikákba, amelyeket aztán ki is próbálhatunk impresszionista festményeket idéző kiegészítőket létrehozva.
Helyszín: Jeges Ernő Műterem, Szentendrei Régi Művésztelep

13:00–15:00 Művészeti séta Szentendrén
A Szentendrei Régi Művésztelep alapítói, művészei által megfestett kultikus szentendrei tájakat, helyszíneket járjuk végig. Indulás a főtéri ÚjMűhely Galériától, majd a séta a Szentendrei Régi Művésztelepen ér véget. A programra jelentkezni az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen lehet.
Indulás: ÚjMűhely Galéria, Szentendre, Fő tér 20.

13:00–15:00 Legyél Te is festőművész!
Éld át az alkotás örömét Balogh Tibor roma festőművész vezetésével, aki megtanítja, hogyan kell a vászonnal és az ecsettel bánni, segítségével a szentendrei művészeti hagyományokat követve készítheted el nálunk saját mesterművedet. A program regisztrációhoz kötött, jelentkezni a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen lehet.
Helyszín: MANK Galéria

15:00–16:00 Nyári Oszkár: Banyamesék
A gyermekek is a történet részeseivé válnak a bábos-zenés mesejátékban, amelyet óvodásoknak, kisiskolásoknak és szüleiknek ajánlunk. A humoros, játékos előadás három rövid, két székely és egy orosz népmesén keresztül csal majd mosolyt a gyermekek arcára.
Előadják: Deák Fruzsina, Horváth Kristóf, Nyári Pál, Tari Teri
Rendező: Tóth Géza
Produkciós vezető: Nyári Oszkár
Helyszín: MANK Galéria

16:30–17:30 Canarro együttes koncertje
A francia-belga manouche swing, az argentín tangó, a brazil bossa-nova, a francia sanzon és a békebeli magyar kávéházi muzsika keveredik a Cannaro együttes koncertjein az amerikai jazzre jellemző szabadsággal, sodró lendülettel, életörömmel, miközben zenéjük a tradicionális gypsy jazz, más néven a manouche swing stílus köré épül. Repertoárukban saját szerzemények és közismert dallamok szerepelnek a világ minden tájáról, köztük klasszikus filmek gyönyörű slágerei egy igazán különleges hangzásban kerülnek feldolgozásra.
Helyszín: MANK Galéria

19:00–21:00 Színház a MANK Galériában

Horváth Kristóf „Színész Bob” és társulata: Cigány magyar című előadás

Csapatépítő színházi tréning magyar állampolgároknak

A színházi előadáson való részvétel ingyenes, DE a férőhelyek korlátozott száma miatt regisztrációhoz kötött, regisztrálni a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen kell. A regisztrált érdeklődők érkezési sorrendben foglalhatnak helyet.

Sikeres hazai bemutatót és több berlini előadást követően a szentendrei MANK Galériába érkezik a Cigány magyar című előadás. A fiatal roma művészekből álló, hat éve alakult csoport tagjai a társadalom egészét megszólító rap- és slamszövegek, fórumszínházi előadások és hátrányos helyzetű gyerekekkel való közös alkotások után ezúttal saját emlékeiket dolgozzák fel egy előadásban, olyan eseményekről beszélnek, amelyekről a híradó elmulasztott beszámolni. A produkció a Tudás Hatalom, a Mentőcsónak Egység és a Pro Progressione közreműködésével készült.

Játsszák: Farkas Franciska, Oláh Edmond, Horváth Kristóf, Pászik Cristopher, Varga Norbert
Rendező: Császi Ádám
Író, dramaturg: Horváth Kristóf
Koreográfus: Gergye Krisztián

Helyszín: MANK Galéria

  • Györffy András színművész életműdíjat kapott

    Az Emberi Erőforrások Minisztériuma életműdíját Györffy András Jászai-díjas színművész vehette át a XXXI. Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiváljának megnyitóján.Maria Wojtyszko: Sam, avagy felkészülés a családi életreA sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház előadása, rendezte: Bocsárdi LászlóFotó forrása: szinhaz.w3h.huA Kárpát-medence magyar teátrumainak legjelentősebb szakmai[…]

  • Olvasósarok Arany tölgyfája alatt a Fiumei úti sírkertben

    A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) olvasósarkot alakít ki a Fiumei úti sírkertben, Arany János sírja mellett. A padból, éjjeliszekrényből és ernyős lámpából álló jelképes olvasósarokban rendszerint a közelben nyugvó íróink, költőink legismertebb műveit lehet kézbe venni. A NÖRI célja az[…]

  • A CineFesten debütál a Folyékony arany

    A 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon lesz a világpremierje Almási Tamás Kossuth-díjas rendező Folyékony arany című, a tokaji borvidékről és a tokaji aszúról szóló filmjének. A közönségtalálkozóval egybekötött premiert szeptember 14-én tartják a miskolci Művészetek Házában.Az országos mozihálózatban szeptember 19-től[…]

Oldaltérkép | Impresszum | ©2019 Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.