Megnyílt Lukoviczky Endre Metszéspontok című kiállítása

Metszéspontok címmel nyílik meg 2019. április 17-én az idén nyolcvanadik életévét betöltő Lukoviczky Endre festőművész kiállítása Szentendrén. Az ötven éve a Szentendrei Új Művésztelepen élő és dolgozó művész kiállításával ismét a festők városa egyik nagy művészének nyújt bemutatkozási lehetőséget a nemrégiben megújult ÚjMűhely Galéria.

 

 

Lukoviczky Endre művészi pályájának alakulására, alkotói szemléletének formálódására az orosz avantgard, valamint Bálint Endre, Kassák Lajos, Barcsay Jenő, Bortnyik Sándor és Jakovits József voltak hatással. „Művészetét a klasszikus tisztaságú konstruktivizmus jellemzi. Festményein a felismerhető formák elvont terekben lebegnek, vagy az írásjelek absztrakt alakzatokká változva jelennek meg” – mondta el a kurátor, Szepes Hédi művészettörténész. 

 

 

Legújabban sokszögű képformák nyílásaiban, a „kép a képben” bonyolultabb kompozíciós formáiban fogalmazza műveit. Különös figyelmet érdemelnek a kozmikus városképei, ahol a monumentális tereket félelmes csend uralja. Kisebb méretű újabb festményei lazábbak, az organikus elemek felhasználásával egy fegyelmezett líraiságot képes elénk varázsolni. 

 

 

 

Nagyméretű festményei az Univerzumban lebegő, egy virtuális térben önmagukat kicsomagoló, különféle perspektívákban szökkenő, űrállomásokat és megapoliszokat idéznek. Szabad, ösztönös alkotó, akit nem köt vélt trendek és izmusok fegyelme. Néha törött, csorbult formákból, szabálytalan alakzatokból kísérli meg a komponálást. Kedvtelve bíbelődik az alakzatokkal – hajtogat, rétegez, lefed és szinte nem hagy ki a változatosságban rejlő egyetlen lehetőséget sem. 

 

Gyakran számba veszi inspirációs forrásait, elődeit és példaképeit. Műveiben a tört formák szerves egységgé állításával a kubizmus szintetikus korszaka előtt tiszteleg. A konstruktivizmus úttörőinek járó megemlékezés Lukoviczky esetében tulajdonképpen kötelező feladat, hiszen szinte egész életműve Liszickij és Malevics és a többi konstruktivista művész által felvetett problémák továbbgondolásán alapul. Kassák képarchitektúráit éppúgy fel tudja idézni, mint Kandinszkij kései korszakának mikroszkopikus felvétellé fagyott amőbáit. 

 

 

Számos egyéni és csoportos kiállításon mutatta be alkotásait, itthon és külföldön. Jelentős köz- és magángyűjtemények őrzik alkotásait Magyarországon, az Amerikai Egyesült Államokban és Európa nagyvárosaiban.

A kiállítás megtekinthető a 2019. április 19-22. közötti időszak kivételével 2019. május 12-ig, keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között.

  • Mesék reggeltől estig

    A közelgő gyereknap alkalmából 34 animációs filmet és sorozatot tett online ingyenesen hozzáférhetővé a Médiatanács: népmesékből, gyerekdal-feldolgozásokból, űrutazást, történelmet, természettudományi ismereteket bemutató vagy épp a családról, barátságról, városi életről szóló alkotásokból válogathatunk.CigánymesékA népmeséket kedvelőknek jó választás A Mesemondó, amely olyan[…]

  • Híresek és képek

    A magyar fotográfia legsikeresebb korszakát bemutató, André Kertész, Moholy-Nagy László, Robert Capa, Brassaï, Martin Munkácsi és további csaknem húsz, különleges magyar fotóművész alkotásából nyílt kiállítás május 23-án Székesfehérváron, a Csók István Képtárban.Fotó: szekesfehervar.huA Híresek és képek – Modern irányzatok a[…]

  • Melyik lesz Az év európai múzeuma?

    Negyven európai kiállítóhely – köztük a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Málenkij Robot Emlékhelye – szerepel Az év európai múzeuma díj idei jelöltjei között; a győztest szombaton hirdetik ki.A Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Málenkij Robot EmlékhelyeFotó forrása: mnm.huAz 1977-ben alapított elismerés[…]

Oldaltérkép | Impresszum | ©2019 Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.