Megnyílt Lukoviczky Endre Metszéspontok című kiállítása

Metszéspontok címmel nyílik meg 2019. április 17-én az idén nyolcvanadik életévét betöltő Lukoviczky Endre festőművész kiállítása Szentendrén. Az ötven éve a Szentendrei Új Művésztelepen élő és dolgozó művész kiállításával ismét a festők városa egyik nagy művészének nyújt bemutatkozási lehetőséget a nemrégiben megújult ÚjMűhely Galéria.

 

 

Lukoviczky Endre művészi pályájának alakulására, alkotói szemléletének formálódására az orosz avantgard, valamint Bálint Endre, Kassák Lajos, Barcsay Jenő, Bortnyik Sándor és Jakovits József voltak hatással. „Művészetét a klasszikus tisztaságú konstruktivizmus jellemzi. Festményein a felismerhető formák elvont terekben lebegnek, vagy az írásjelek absztrakt alakzatokká változva jelennek meg” – mondta el a kurátor, Szepes Hédi művészettörténész. 

 

 

Legújabban sokszögű képformák nyílásaiban, a „kép a képben” bonyolultabb kompozíciós formáiban fogalmazza műveit. Különös figyelmet érdemelnek a kozmikus városképei, ahol a monumentális tereket félelmes csend uralja. Kisebb méretű újabb festményei lazábbak, az organikus elemek felhasználásával egy fegyelmezett líraiságot képes elénk varázsolni. 

 

 

 

Nagyméretű festményei az Univerzumban lebegő, egy virtuális térben önmagukat kicsomagoló, különféle perspektívákban szökkenő, űrállomásokat és megapoliszokat idéznek. Szabad, ösztönös alkotó, akit nem köt vélt trendek és izmusok fegyelme. Néha törött, csorbult formákból, szabálytalan alakzatokból kísérli meg a komponálást. Kedvtelve bíbelődik az alakzatokkal – hajtogat, rétegez, lefed és szinte nem hagy ki a változatosságban rejlő egyetlen lehetőséget sem. 

 

Gyakran számba veszi inspirációs forrásait, elődeit és példaképeit. Műveiben a tört formák szerves egységgé állításával a kubizmus szintetikus korszaka előtt tiszteleg. A konstruktivizmus úttörőinek járó megemlékezés Lukoviczky esetében tulajdonképpen kötelező feladat, hiszen szinte egész életműve Liszickij és Malevics és a többi konstruktivista művész által felvetett problémák továbbgondolásán alapul. Kassák képarchitektúráit éppúgy fel tudja idézni, mint Kandinszkij kései korszakának mikroszkopikus felvétellé fagyott amőbáit. 

 

 

Számos egyéni és csoportos kiállításon mutatta be alkotásait, itthon és külföldön. Jelentős köz- és magángyűjtemények őrzik alkotásait Magyarországon, az Amerikai Egyesült Államokban és Európa nagyvárosaiban.

A kiállítás megtekinthető a 2019. április 19-22. közötti időszak kivételével 2019. május 12-ig, keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között.

  • Tengeri Selyemút – Magyarország neves kínai festőművészek szemével

    Szerencsések, akik az emberi lélek által képesek tükrözni a valóságot a mesterséges intelligencia korában – hangsúlyozta az Országgyűlés elnöke pénteken Pápán, az Új Tengeri Selyemút – Magyarország neves kínai festőművészek szemével című tárlat megnyitóján, melyet a magyar-kínai diplomáciai kapcsolatfelvétel 70.[…]

  • Tom Sawyer és PIN:okkió a Magyar Színházban

    Megtartotta évadnyitó társulati ülését a Magyar Színház, amely tizenkét bemutatót tart a 2019/2020-as szezonban. A már korábban bejelentett új előadások mellett az évad végén még egy lesz: Dennis Kelly DNS (még munkacímű) darabja Horváth János Antal rendezésében.Zalán JánosZalán János igazgató[…]

  • Családtörténeti kiállítás a Magyar Zsidó Múzeumban

    Mind tudni akarjuk, kik vagyunk, honnan jöttünk. Családtörténetet kutatunk, DNS tesztet készíttetünk, azt reméljük, hogy az anyakönyvek, levéltárak, a génjeink adataiban ott van a válasz, ott van a történetünk. A legfontosabb kérdésünk, amelyre soha nem remélhetünk választ, hogy kik vagyunk.[…]

Oldaltérkép | Impresszum | ©2019 Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.